Direct gezichten herkennen door de politie

Nu.nl meldt over het gebruik van gezichtsherkenningtechnologie door de politie. Met een smartphone-app stuurt de politie plaatjes naar het systeem (CATCH) waarmee deze kunnen worden vergeleken met de opgeslagen foto’s van personen. Handig bijvoorbeeld bij demonstraties, ongeregeldheden waarvoor ter beheersing veel mankracht nodig is. Zodra gezichtsherkenning ‘real time’ wordt gebruikt (dit is nog niet zo, maar gaat er van komen) kan de politie dus geautomatiseerd en direct gezichten herkennen. Dat biedt enorme kansen voor opsporing/veiligheid. Ik verwacht dat er de nodige manieren worden gevonden om die geautomatiseerde analyse te frustreren/onmogelijk te maken door de betrokken personen. Een interessante vraag is dan of je hier als overheid iets aan kan doen. De persoon die zorgt dat hij niet herkenbaar/analyseerbaar is voor gezichtsherkenning.

goed artikel?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest