Heb ik als werknemer überhaupt nog privacy?

Tijdens werktijd privé berichten sturen (via Yahoo messenger) op de computer van werkgever gebeurt vaker.  Daarvoor worden ontslagen minder. Het gebeurde een Roemeense werknemer, die (met een lange adem) over de schending van het recht op een privéleven heeft geklaagd. Of de werkgever de inhoud van die berichten mag lezen is de vraag. Het Europese Hof (EHRM) vindt dat dat niet mag als de werknemer van te voren niet wordt gewaarschuwd over de aard (bijvoorbeeld die berichten opslaan, lezen en uitdraaien) en de omvang (hoe vaak/veel) van dat monitoren. Er moet bovendien voldoende noodzaak zijn om juist dit te doen, kijkend naar het doel en de belangen (bijvoorbeeld ICT veiligheid of aansprakelijkheid zoals bij illegaal downloaden). Het is niet snel noodzakelijk om de inhoud van die berichten te lezen lijkt me. Je zal er als werknemer niet vaak achter komen vrees ik. De overheid leest mee op alle apparaten, de werkgever in het slechtste geval (het kost wel wat) op al zijn apparaten.

goed artikel?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest